Bergrettigheter

Med bergrettigheter menes undersøkelsesrett og utvinningsrett. Mineralloven har ulike regler for statens mineraler og grunneiers mineraler.

Statens mineraler

Statens mineraler er 

  • alle metaller med egenvekt 5 gram/cm³ eller høyere, herunder krom, mangan, molybden, niob, vanadium, jern, nikkel, kobber, sink, sølv, gull, kobolt, bly, platina, tinn, sink, zirkonium, wolfram, uran, kadmium og thorium og malmer av slike metaller, med unntak av alluvialt gull.
  • metallene titan og arsen, og malmer av disse.
  • magnetkis og svovelkis

Grunneiers mineraler

Alle mineraler som ikke er statens mineraler, er grunneiers mineraler. 

GRUNNEIERS MINERALER

Samlet informasjon om leting, undersøkelsesrett og utvinningsrett til grunneiers mineraler.

Grunneiers mineraler - leting

Leterett

Alle kan lete etter grunneiers mineraler i utmark, med de begrensninger som følger av mineralloven og annen lovgivning. Se oversikt over hvor det trengs samtykke for å foreta leting i mineralloven § 47 .

Leteren kan foreta arbeider i grunnens overflate som er nødvendige for å påvise mineralske forekomster. Inngrep som kan medføre skade av betydning, kan ikke foretas uten samtykke fra grunneieren og brukeren av grunnen.

For informasjon om skillet mellom leting og undersøkelser, se Varsel om undersøkelsesarbeid

Varsling

Den som skal leter etter mineraler skal varsle grunneieren og brukeren av grunnen senest en uke før letingen starter, jf. minerallovens § 10. Varsling kan skje muntlig eller skriftlig. Hvis det er mange grunneiere i området og vanskelig å finne ut hvem de er, kan varsling skje ved kunngjøring i en avis som er alminnelig lest på stedet.

Ved leting i Finnmark skal leter i tillegg skriftlig varsle Sametinget, Finnmarkseiendommen som grunneier, statsforvalter og distriktsstyret for reindriften. Når det er praktisk mulig, skal siidaene, jf. reindriftsloven § 51, varsles muntlig. Varsling skal skje så tidlig som mulig og senest to uker før leting startes.

Grunneiers mineraler - undersøkelses- og utvinningsrett

Undersøkelsesrett er rett til å foreta undersøkelser etter mineraler med sikte på utvinning. Utvinningsrett er rett til å ta ut mineralene. Undersøkelsesrett og utvinningsrett til grunneiers mineraler må avtales med grunneier.

Uttak over 500 m3 er meldepliktige til DMF. Hvis man skal ta ut mer enn 10 000 m3 masse totalt, må det søkes om driftskonsesjon.

Prøveuttak

Prøveuttak krever tillatelse fra DMF, jf. mineralloven § 12. Prøveuttak er uttak som er nødvendig for å undersøke om forekomsten er drivverdig, og er normalt begrenset til 2 000 m3.

Etter at tillatelse er gitt, skal undersøker sende skriftlig varsel til DMF minst 3 uker før arbeidene starter.

For prøveuttak i Finnmark gjelder saksbehandlingsreglene om særskilt tillatelse til undersøkelsesarbeider i Finnmark, jf. mineralloven § 17. Søknad om prøveuttak i Finnmark må derfor sendes inn i god tid før prøveuttaket er planlagt gjennomført.

Grunneieravtale

Avtale om undersøkelse og utvinning av grunneiers mineraler avtales direkte mellom undersøker/utvinninger og grunneier. DMF har ingen rolle i utformingen av avtalen, men avtale om utvinningsrett skal legges ved som dokumentasjon til søknad om driftskonsesjon til uttak av grunneiers mineraler. Mal for avtale om utvinning, fremforhandlet mellom Norsk Bergindustri, Norges Bondelag og Norsk Skogeierlag, er tilgjengelig på Norsk Bergindustris hjemmeside.

https://www.norskbergindustri.no/nyheter/2018/norsk-bergindustris-grunneieravtale/

Hvis forhandlinger om utvinningsrett ikke fører frem, kan den som ønsker å starte utvinning av grunneiers mineraler søke Nærings- og fiskeridepartementet om tillatelse til ekspropriasjon, jf. mineralloven § 37 andre ledd.

STATENS MINERALER - LETING OG UNDERSØKELSER

Samlet informasjon om leting og undersøkelsesrett etter statens mineraler

Leterett - statens mineraler

Leterett

Alle kan lete etter statens mineraler i utmark, med de begrensninger som følger av mineralloven og annen lovgivning. Se oversikt over hvor det trengs samtykke for å foreta leting i mineralloven § 47.

Leteren kan foreta arbeider i grunnens overflate som er nødvendig for å påvise mineralske forekomster. Inngrep som kan medføre skade av betydning, kan ikke foretas uten samtykke fra grunneieren og brukeren av grunnen.

For informasjon om skillet mellom leting og undersøkelser, se Varsel om undersøkelsesarbeid | Direktoratet for mineralforvaltning (dirmin.no)

Varslingsplikt 

Den som skal lete etter mineraler skal varsle grunneieren og brukeren av grunnen senest en uke før letingen starter. Varsling kan skje muntlig eller skriftlig. Hvis det er mange grunneiere i området og vanskelig å finne ut hvem de er, kan varsling skje ved kunngjøring i en avis som er alminnelig lest på stedet.

Ved leting i Finnmark skal leter i tillegg skriftlig varsle Sametinget, Finnmarkseiendommen som grunneier, statsforvalter og distriktsstyret for reindriften. Når det er praktisk mulig, skal siidaene, reindriftsloven § 51, varsles muntlig. Varsling skal skje så tidlig som mulig og senest to uker før leting startes.

Undersøkelser etter statens mineraler

En undersøkelsesrett gir rett til å foreta nødvendige undersøkelser for å vurdere om en forekomst av statens mineraler kan være drivverdig. Rettigheten er ikke begrenset til en bestemt forekomst. Undersøkelsesrett til statens mineraler kan fås ved søknad til DMF. Undersøkelsesrett kan bare tildeles foretak som er registrert i Foretaksregisteret, jf. mineralloven § 13 andre ledd.

Undersøkelsesrett kan fås ved søknad til DMF. Etter lovendring fra 1. juli 2021 kan undersøkelsesrett til statens mineraler bare tildeles foretak som er registrert i Foretaksregisteret, jf. mineralloven § 13 annet ledd.

For mer informasjon om skillet mellom leting og undersøkelse etter mineralloven, se varsel om undersøkelsesarbeid.

Undersøkelsesområdets størrelse og inngrep på annens grunn

En undersøkelsesrett kan gis på et område som maksimalt kan være på 10 km2, ingen side kan være kortere enn 1 km og undersøkelsesområdene må være parallelle med kartets rutenett i UTM-systemet.

Det er et generelt kompetansekrav for rettighetshaveren og andre som deltar i mineralvirksomhet, jf. § 6 a). Dette innebærer blant annet at undersøkelsesarbeider skal gjennomføres på en forsvarlig måte av kompetent personell. Med en undersøkelsesrett kan man utføre nødvendige inngrep i undersøkelsesområdet uten grunneiers tillatelse så lenge dette ikke gir skade av vesentlig betydning. For inngrep som kan medføre vesentlig skade må undersøker ha samtykke fra eier og bruker av grunnen. Hva som anses som vesentlig skade beror på en helhetsvurdering. Alminnelige aktiviteter som kjerneboringer og mindre prøver i overflaten kan man normalt gjøre uten grunneiers tillatelse. Større prøveuttak og større blottlegginger krever alltid grunneiers samtykke eller en ekspropriasjonstillatelse. De største inngrepene som knytter seg til undersøkelsesaktiviteter kommer ofte fra innfraktingen av utstyret som er nødvendig for undersøkelsesarbeidene. Undersøker må også forholde seg til øvrig lovgivning, bl.a. for transport i utmark kreves egen tillatelse etter lov om motorferdsel i utmark.

For undersøkelsesarbeider i Finnmark gjelder særskilte regler for varsling og søknad, jf. mineralloven § 17.

Prioritet

Undersøkers prioritet i et område er regnet fra den dagen søknad om undersøkelsesrett kommer inn til DMF. Den med eldst undersøkelsesrett, har best prioritet. Flere undersøkere kan innvilges undersøkelsesrett innenfor samme område. Undersøker som ikke har best prioritet må ha samtykke fra undersøker med best prioritet eller den som har utvinningsrett for å gjøre undersøkelser i området.

Varslingsplikt

Undersøker har varslingsplikt før arbeid igangsettes. For mer informasjon se varsel om undersøkelsesarbeid.

Prøveuttak

Prøveuttak krever tillatelse fra DMF, jf. mineralloven § 20, jf. § 12. Prøveuttak er uttak som er nødvendig for å undersøke om forekomsten er drivverdig, og er normalt begrenset til 2 000 m3.

Etter at tillatelse er gitt, skal undersøker sende skriftlig varsel til DMF minst 3 uker før arbeidene starter.

For prøveuttak i Finnmark gjelder saksbehandlingsreglene om særskilt tillatelse til undersøkelsesarbeider i Finnmark, jf. mineralloven § 17. Søknad om prøveuttak i Finnmark må derfor sendes inn i god tid før prøveuttaket er planlagt gjennomført.

Undersøkelsesrettens varighet

For at undersøkelsesrett skal opprettholdes, må undersøker betale en årlig avgift til staten. Avgiften må betales uavhengig av prioritet.

Undersøkelsesretten opphører når syv år er gått fra den dagen søknaden er innvilget, eller når forlenget frist etter mineralloven § 23 er utløpt. Dersom flere har undersøkelsesrett i samme område, løper fristen fra den dagen undersøkeren får best prioritet i undersøkelsesområdet.

Undersøker kan redusere størrelsen på undersøkelsesområdet i løpet av undersøkelsesrettens varighet. For at reduksjon av størrelsen skal få innvirkning på årsavgiften det påfølgende året, må reduksjonen gjøres før 31. desember. Undersøker kan selv redusere størrelsen på undersøkelsesområder via Min side.

KARANTENE VED OPPHØR AV UNDERSØKELSESRETT

Etter at en undersøkelsesrett opphører, kan ikke undersøker få ny undersøkelsesrett for samme område før det har gått 1 år fra den dagen undersøkelsesretten opphørte.

Krav til rapportering av undersøkelser

Undersøker skal sende undersøkelsesrapport, måledata og prøvemateriale til DMF når undersøkelsene er avsluttet og senest seks måneder etter at undersøkelsesretten er opphørt. Undersøker kan søke DMF om forlengelse av fristen, dersom det foreligger særlige grunner.

Rapporteringen skal være tilstrekkelig detaljert til at Direktoratet for mineralforvaltning kan foreta en selvstendig vurdering av materialet.

DMF kan også gi pålegg om at et representativt utvalg av borkjerneprøver og prøvemateriale skal leveres til NGU sitt borkjernelager

DMF offentliggjør ikke innlevert materiale mens rettigheten består.

Ekspropriasjon

Dersom grunneier ikke vil gi nødvendige samtykker til undersøkelser, f.eks. veirett eller tillatelse til inngrep som kan medføre vesentlig skade, kan rettighetshaver søke DMF om ekspropriasjonstillatelse etter mineralloven § 38. Dette gjelder både for innehaver av undersøkelsestillatelse og for innehaver av utvinningstillatelse. Ekspropriasjonstillatelse kan bare gis dersom fordelen for den som søker om ekspropriasjon og samfunnet er klart større enn den ulempen som inngrepet medfører for grunneier.

Gebyrer og avgifter - undersøkelsesrett

Gebyr

Søknad om undersøkelsesrett koster kr 1000 per område. Hvert område kan ikke være større enn 10 km2.

Årsavgift

For å beholde undersøkelsesretten skal det betales årsavgift. Årsavgiftene skal betales forskuddsvis til DMF innen 15. januar. Blir avgiftene ikke betalt innen fristen, skal en tilleggsavgift på 50 % betales innen 30. april samme år. Rettigheten faller bort dersom tilleggsavgiften ikke blir betalt innen fristen. Årsavgift for hver påbegynt 10 000 m2 er

  • for det andre og tredje kalenderåret: kr 10
  • for det fjerde og femte kalenderåret: kr 30
  • fra og med det sjette kalenderåret: kr 50

Årsavgift betales til kontonr. 7694 05 05883. Innbetalingen merkes med rettighetshavers navn, hva innbetalingen gjelder og navn på rettighetsområde. Ved behov, kan melding med liste over hvilke rettigheter innbetalingen gjelder i tillegg sendes til post@dirmin.no.

Overdragelse av rettigheter til statens mineraler

Undersøkelsesretter og utvinningsretter kan overdras, jf. mineralloven §§ 26 og 35. Overlappende rettigheter er ikke tillatt. Mineralloven § 27 gir nærmere regler om hvilke personer eller selskaper som skal likestilles i vurderingen av om det foreligger overlappende rettigheter.

Begrensningen mot å ha mer enn en rettighet til samme område, gjelder tilsvarende for overdragelse av rettigheter. Det vil si at en som allerede har en rettighet i et område, ikke kan kjøpe seg en annen rettighet i samme område.

Overdragelse av en undersøkelsesretter skal godkjennes av DMF. Søknad om overdragelse skal sendes DMF uten ugrunnet opphold etter at avtale om overdragelse er inngått. Avtalen og ev. nødvendige fullmakter skal legges ved søknaden.

Rettigheter kan bare overdras til foretak som er registrert i Foretaksregisteret.

STATENS MINERALER - UTVINNINGSRETT

Samlet informasjon om utvinningsrett til statens mineraler.

Utvinningsrett til statens mineraler

Den som har en undersøkelsesrett med best prioritet kan søke om utvinningsrett etter mineralloven § 29. En utvinningsrett gir rett til utvinning av alle statens mineraler i utvinningsområdet. Grunneiers mineraler kan brytes så langt det er nødvendig for å utvinne statens mineraler, jf. mineralloven § 32

For å få utvinningsrett må søkeren legge frem dokumentasjon fra undersøkelser som viser at det finnes en forekomst av statens mineraler i området som sannsynligvis er drivverdig, eller som kan bli drivverdig innen rimelig tid. Med drivverdig menes f.eks. om forekomsten er stor nok til å være interessant for en framtidig drift, om det er mulig å opprede den og om det finnes markeder for mulige produkter. Se mer informasjon om søknad om utvinningsrett her.

Utvinningsområdet skal være en rettvinklet firkant, med mindre særlige grunner tilsier en annen form. Utvinningsområdet kan ikke ha flere enn fire hjørnepunkter. Ned i grunnen er grensene for utvinningsområdet loddrette. Utvinningsområdet skal ikke være større enn nødvendig for å dekke forekomstens sannsynlige strekning. Området skal ikke være større enn 1 km2, men det kan gis flere sammenhengende områder hvis det er nødvendig for å dekke forekomstens antatte utstrekning.  Det kan gjøres undersøkelser i utvinningsområdet etter samme regler som for undersøkelsesrett.

Utvinningsretten gir ikke i seg selv rett til å starte drift på en mineralsk forekomst. Uttak av mer enn 10 000 m3 krever driftskonsesjon fra DMF, i tillegg må alle andre relevante tillatelser være på plass, så som regulering etter plan- og bygningsloven, tillatelse fra forurensningsmyndigheten, mv.

Utvinningsretten skal tinglyses. Det er DMF som sørger for at utvinningsretten sendes til tinglysning.

Utvinningsrettens varighet

Utvinningsretten opphører når:

  • driftskonsesjon etter § 43 ikke er gitt etter 10 år fra den dagen utvinningsretten ble gitt, 
  • uttaket er under 10 000 m3 og det er gått mer enn 10 år fra den dagen utvinningsretten ble gitt uten at drift er satt i gang,
  • forlenget frist etter § 34 er utløpt, eller
  • ett år er gått siden driftskonsesjonen bortfalt

Gebyrer og avgifter - utvinningsrett til statens mineraler

Gebyrer og avgifter

Søknad om utvinningsrett koster kr 10 000 pr. område. Dersom søknaden omfatter mer enn ett sammenhengende område, betales et tilleggsgebyr for hvert ekstra område med kr 500.

For å beholde utvinningsrett til statens mineraler, skal det for hver påbegynte 10 000 m2 betales kr 100 i årsavgift. Minimum årsavgift pr. område, uavhengig av størrelse, er kr 1000.

Årsavgift betales til kontonr. 7694 05 05883. Innbetalingen merkes med rettighetshavers navn, hva innbetalingen gjelder og navn på rettighetsområde. Ved behov, kan melding med liste over hvilke rettigheter innbetalingen gjelder i tillegg sendes til post@dirmin.no.

Overdragelse av rettigheter til statens mineraler

Undersøkelsesretter og utvinningsretter kan overdras, jf. mineralloven §§ 26 og 35.  Overlappende rettigheter er ikke tillatt. Mineralloven § 27 gir nærmere regler om hvilke personer eller selskaper som skal likestilles i vurderingen av om det foreligger overlappende rettigheter.

Begrensningen mot å ha mer enn en rettighet til samme område, gjelder tilsvarende for overdragelse av rettigheter. Det vil si at en som allerede har en rettighet i et område, ikke kan kjøpe seg en annen rettighet i samme område.

Overdragelse av en utvinningsretter skal godkjennes av DMF. Søknad om overdragelse skal sendes DMF uten ugrunnet opphold etter at avtale om overdragelse er inngått. Avtalen og ev. nødvendige fullmakter skal legges ved søknaden.

Rettigheter kan bare overdras til foretak som er registrert i Foretaksregisteret.