Navigasjonssti
HjemDriftskonsesjon
Veileder /
Driftskonsesjon
Skal du søke driftskonsesjon?
For at driftskonsesjon kan tildeles, må søker oppfylle ulike krav som følger av mineralloven og forskrift til mineralloven. Kravet om driftskonsesjon gjelder for uttak både av grunneiers og statens mineraler, og DMF har myndighet til å føre tilsyn med og sanksjonere ulovlig drift.
Søknad eller meldeplikt?
Ikke alle uttak av mineraler som omfattes av mineralloven er konsesjonspliktige.
- Uttak over 10 000 m³
For samlet uttak over 10 000 m³ kreves driftskonsesjon etter mineralloven.
- Uttak over 500 m³
For uttak mellom 500 m³ og 10 000 m³ gjelder meldeplikt.
- Usikker på om uttaket omfattes av mineralloven?
Ta kontakt, så hjelper vi deg!
Mineraluttak reguleres av flere regelverk i tillegg til mineralloven. En driftskonsesjon etter mineralloven erstatter ikke krav om tillatelser, godkjenning, arealplan eller konsesjon etter annen lovgivning.
Nødvendig arealavklaring etter plan- og bygningsloven er et absolutt krav, og det er en fordel om dette er avklart før det søkes om driftskonsesjon. Det er kommunen der uttaket skal gjøres som er reguleringsmyndighet.
I denne veilederen har vi laget en oversikt over hvilke opplysninger og dokumentasjon en søknad krever. I tillegg til det som gjelder etter mineralloven med forskrift, har vi tatt med informasjon om annet relevant regelverk og hvilke myndigheter du må forholde deg til.
Dette er gjort for å gi et helhetlig bilde av hva som kreves for å kunne starte drift, men vi kan ikke garantere at dette er en utfyllende oversikt. Vi presiserer at det er søker/tiltakshaver som er ansvarlig for å overholde regelverk som gjelder egen uttaksvirksomhet, og sørge for at alle nødvendige tillatelser foreligger til enhver tid.
Relatert informasjon
Hvilke uttak omfattes av mineralloven?
Det stilles ulike krav til mineraluttak. Les mer om dette her.
Mineralloven
Statens og grunneiers mineraler
Mineralloven skiller mellom mineraler eid av staten og mineraler eid av grunneier. På siden Bergrettigheter får du en oversikt over hva det innebærer.
Overdragelse av rettigheter til statens mineraler
Både undersøkelsesretter og utvinningsretter kan overdras, jf. mineralloven §§ 26 og 35. Overdragelse av mer enn 50 % av aksjene i et selskap, som innehar rettigheter til statens mineraler, likestilles med overdragelse av rettigheten i seg selv.
Begrensningen mot å ha mer enn en rettighet til ett og samme område, gjelder tilsvarende for overdragelse av rettigheter. Det vil si at en som allerede har en rettighet i et område, ikke kan kjøpe seg en annen rettighet i samme område.
En overdragelse av en undersøkelsesretter eller en utvinningsretter skal godkjennes av DMF. Søknad om overdragelsen skal oversendes DMF uten ugrunnet opphold, etter at avtale om overdragelse er inngått.
Rettigheter kan bare overdras til foretak som er registrert i Foretaksregisteret.
FastTrack-løsning for de enkle uttakene
I den digitale søknaden om driftskonsesjon på Min side ligger en FastTrack-løsning for de enkle uttakene. Søknad om uttak som oppfyller gitte kriterier går automatisk til denne løsningen. Der kan dere blant annet utarbeide en enklere driftsplan som skrives direkte i digitalt søknadsskjema.
Hvis følgende kriterier er oppfylt, vil søknaden automatisk bli behandlet i FastTrack-løsningen:
- Vedtatt reguleringsplan for uttaksområdet er 3 år eller nyere
- Søknaden gjelder uttak av byggeråstoff (fast fjell som skal knuses eller løsmasser)
- Søknaden gjelder dagbrudd (drives over jord)
- Totalt uttak er mindre enn 500 000 m3
- Planlagt høydeforskjell mellom topp- og bunnkote i uttaket er mindre enn 30 meter
- Uttaksområdet ligger ikke i Finnmark
Dere kan skrive en forenklet driftsplan direkte i søknaden, hvis planen ikke allerede er utarbeidet som eget dokument.
For Finnmark
Mineralloven stiller krav om at den som søker driftskonsesjon i Finnmark, i rimelig utstrekning skal skaffe opplysninger om direkte berørte samiske interesser i området.
Driftskonsesjonen kan avslås hvis hensynet til samiske interesser taler mot at konsesjonen innvilges. I vurderingen skal det legges vekt på hensynet til samisk kultur, reindrift, næringsutøvelse og samfunnsliv. Hvis konsesjon innvilges kan det settes vilkår for å ivareta disse hensynene.
Ved behandling av søknaden skal DMF gi grunneieren, Sametinget, kommunen, det aktuelle områdestyret og distriktsstyret for reindriften anledning til å uttale seg. Dersom Sametinget eller grunneieren går imot at konsesjonen innvilges, skal departementet behandle søknaden videre og fatte vedtak i saken.
Mineralloven: Utvinningsrett
I mineralloven § 7 skilles det mellom mineraler eid av staten og mineraler eid av grunneier. Dette innebærer ulike krav for å kvalifisere til utvinningsrett.
Grunneiers mineraler
- Utvinningsrett til grunneiers mineraler oppnås gjennom avtale med grunneier, jf. § 28. Dersom konsesjonsområdet dekker flere eiendommer med ulike grunneiere, må det foreligge avtale med samtlige grunneiere. Avtale om utvinningsrett skal legges ved søknad om driftskonsesjon.
- Dersom det ikke kommer til enighet om nødvendig utvinningsrett med grunneier(ne), kan det søkes om ekspropriasjon etter mineralloven § 37. Tillatelse til ekspropriasjon må foreligge før driftskonsesjon kan tildeles.
Statens mineraler
- For å kunne få utvinningsrett må søkeren kunne sannsynliggjøre å ha funnet en drivverdig forekomst av statens mineraler.
- Utvinningsrett til statens mineraler oppnås ved søknad til DMF, jf. mineralloven § 29. Slik søknad om utvinningsrett forutsetter at søker har undersøkelsesrett med første prioritet.
Relatert informasjon
Statens og grunneiers mineraler
Mineralloven skiller mellom mineraler eid av staten og mineraler eid av grunneier. På siden Bergrettigheter får du en oversikt over hva det innebærer.
Mineralloven: Hensyn
Mineralloven skal sikre at drift på mineraler skjer på en bærekraftig måte og at viktige hensyn blir ivaretatt. I mineralloven § 2 fremgår det hvilke hensyn som særlig skal ivaretas ved drift på mineraler.
«Innenfor rammen av § 1 skal forvaltning og bruk av mineralressursene etter denne lov ivareta hensynet til:
a. verdiskaping og næringsutvikling,
b. naturgrunnlaget for samisk kultur, næringsliv og samfunnsliv,
c. omgivelsene og nærliggende områder under drift,
d. miljømessige konsekvenser av utvinning, og
e. langsiktig planlegging for etterbruk eller tilbakeføring av området.»
Søknaden skal beskrive hvordan driften planlegges og skal gjennomføres for å ivareta disse hensynene. Flere av hensynene er viktige momenter i driftsplanen, og hva som kreves er nærmere beskrevet i driftsplanveilederne (Se Relevante lenker).
Det er viktig at det i søknaden opplyses om kunnskapsgrunnlaget som ligger til grunn for de hensyn som skal ivaretas etter § 2 og hvordan eventuelle konflikter mellom hensynene og drifta planlegges ivaretatt. DMF som forvaltningsmyndighet er ansvarlig for at tillatelser gis i tråd med både mineralloven og annet sektorovergripende regelverk, herunder naturmangfoldloven og vannforskriften. DMF har utarbeidet en veileder «Krav og hensyn til fysiske omgivelser ved forvaltning og bruk av mineralressurser», som kan benyttes i planleggingen.
Dersom det foreligger reguleringsplan for uttaket, særlig der det er gjennomført konsekvensutredning (KU), vil kunnskapsgrunnlaget og avklaring av ivaretakelse av flere av hensynene helt eller delvis være en del av denne. Synliggjøring av kravene i reguleringsbestemmelser og hvordan de skal oppfylles skal derfor komme frem av søknaden, for eksempel innarbeidet i driftsplanen.
NB:
Dersom reguleringsplanen ligger tilbake i tid, og særlig hvis den er vedtatt før ny plan- og bygningslov trådte i kraft (1. juli 2009), og/eller ikke dekker hensynene i mineralloven § 2 fullt ut, vil det være nødvendig å gjennomføre oppdaterte kunnskapssøk i forbindelse med konsesjonssøknaden. Dette gjelder særlig for punkt b), c) og d), se nedenfor. Av hensyn til en mest mulig effektiv søknadsbehandling, bør kartleggingen og utarbeidelse av eventuell tiltaksplan ligge til grunn på søknadsstadiet. Det er viktig at tiltaksplan utarbeides med riktig kompetanse, noe det for enkelte fagområder kan være knapphet på. God planlegging av dette i forhold til planlagt oppstart av drift er derfor viktig.
Ivaretakelse av de enkelte hensynene
a) Verdiskaping og næringsutvikling
Dette kan beskrives enten som et særskilt punkt i søknaden, eller tas inn i driftsplanens tekstlige del. Omtale av produktet eller produktene i uttaket, marked/-er, sysselsetting og ringvirkninger er her relevant å gjøre rede for.
b) Naturgrunnlaget for samisk kultur, næringsliv og samfunnsliv
Dette skal beskrives der det er relevant. Ved søk i www.nibio.no (Kilden) vil det fremgå om konsesjonsområdet overlapper med reindriftsinteresser. Også andre samiske interesser kan være berørt. For en fullstendig oversikt over potensielle samiske rettigheter i området, kan det være nødvendig å ta kontakt med lokale brukere, for eksempel reindriftssiidaer.
NB: I Finnmark er samiske interesser gitt et særskilt vern, jf. mineralloven § 17. Dersom søknaden gjelder innenfor dette området, vil det stilles strenge krav til fremskaffelse av opplysninger om berørte samiske interesser og til ivaretakelse av disse.
c) Omgivelsene og nærliggende områder under drift
Det vil her i første omgang være snakk om ivaretakelse av sikrings- og oppryddingsplikten etter mineralloven §§ 49 og 50 for å forhindre at drift og forhold i og ved driftsområdet utsetter mennesker, husdyr og tamrein for fare. Kartlegging av omkringliggende områder er viktig for å kunne foreta en god og riktig risikovurdering for valg av sikringstiltak.
Dette er forhold som skal være en del av driftsplanen, og kravet er nærmere beskrevet i driftsplanveilederne.
d) Miljømessige konsekvenser av utvinning
Dette omfatter ivaretakelse av særlig naturmangfold (arter, naturtyper og økosystemer), vannressurser, kulturminner og forurensning, herunder støv og støy. God og riktig ivaretakelse av miljøet krever oppdatert kunnskapsgrunnlag. I veilederen «Krav og hensyn til fysiske omgivelser ved forvaltning og bruk av mineralressurser» er det gjort nærmere rede for dette, med henvisning til relevante databaser for kunnskapsinnhenting.
e) Langsiktig planlegging for etterbruk eller tilbakeføring av området
For å få gjennomført en god avslutning av uttaket, er det viktig med langsiktig planlegging for etterbruk og istandsetting av området. Avslutning av uttaket vil si å tilrettelegge for etterbruk av det berørte området. Hva som kreves her vil være forskjellig fra uttak til uttak, og avhenge av om uttaket er fra fast fjell eller løsmasser, og hva som er planlagt etterbruk i henhold til arealavklaringen etter plan- og bygningsloven. I driftsplanveilederne for hhv. fast fjell og løsmasseuttak er det gitt nærmere veiledning om dette.
Relevante lenker
Mineralloven
DMFs veiledere
På denne siden finner du våre veiledere for mineralvirksomhet. Her får du mer informasjon om utvalgte teama, og hjelp til å forstå dine rettigheter og plikter.
- Driftsplanveileder løsmasse - fra 1 juli 2021
- Driftsplanveileder fast fjell - fra 1 juli 2021
- Veileder: Krav og hensyn til fysiske omgivelser ved forvaltning og bruk av mineralressurser (DMF, 20.02.2018)
Mineralloven: Kvalifikasjoner
Den som deltar i mineralvirksomhet skal ha nødvendig faglig kompetanse for å utføre arbeidet på en forsvarlig måte (mineralloven § 6a). For å være kvalifisert søker må du også møte noen økonomiske forutsetninger for gjennomføring av uttaket.
I punktene nedenfor følger nærmere informasjon om kriteriene og hva som kreves av dokumentasjon.
Bergteknisk ansvarlig (BTA)
Alle uttak skal ha en bergteknisk ansvarlig, jf. forskrift til mineralloven § 3-1.
Bergteknisk ansvarlig skal sørge for at:
- uttaket av forekomsten skjer på en bærekraftig måte
- driften til enhver tid skjer etter en ajourført og godkjent driftsplan
- driften skjer på en teknisk forsvarlig måte slik at hensynet til arbeidstakere, nærliggende bebyggelse og omgivelsene ellers ivaretas
Funksjonen som bergteknisk ansvarlig ses i sammenheng med det enkelte uttak, og hvilke krav som stilles til den bergtekniske ansvarliges kvalifikasjoner avhenger av uttakets størrelse og kompleksitet.
Kravene følger av forskriften hhv. § 3-2 (underjordsanlegg og større dagbrudd mer enn 500 000 m³) og § 3-3 (dagbrudd mellom 15 000 m³ og 500 000 m³). Se tabell nedenfor.
Type uttak | Årlig uttaksvolum | Kvalifikasjonskrav for personer med kvalifikasjoner fra Norge | |
---|---|---|---|
Melding til DMF | Underjordsanlegg og større dagbrudd | >500 000 m³ | Eksamen på nivå med master of technology og med spesialisering innenfor drift på mineralske ressurser. |
Dagbrudd | Mellom 15 000 m³ og 500 000 m³/år | Minst to-årig fagskoleutdanning med fordypning i bergteknikk eller stigereksamen fra Statens bergskole (nå nedlagt) | |
Dagbrudd - Mindre uttak og løsmassetak | <15 000 m³ for fast fjell. Løsmasser har ingen volumbegrensning | I utgangspunktet ingen kvalifikasjonskrav eller dokumentasjonskrav | |
Søknad til DMF | Underjordsanlegg og større dagbrudd | >500 000 m³ | Minimumskrav: Annen teknisk utdanning på universitets- eller høgskolenivå av minst tre års varighet (eksempelvis bachelor). |
Dagbrudd | Mellom 15 000 m³ og 500 000 m³/år | Annen teknisk utdanning, dersom det godtgjøres at innholdet i utdanningen gir nødvendige kvalifikasjoner. | |
Dagbrudd - Mindre uttak fast fjell | <15 000 m3/år | Dersom DMF har fattet vedtak om at bergteknisk ansvarlig skal ha kvalifikasjoner etter forskrift til mineralloven § 3-3 første eller andre ledd. |
For godkjenning av bergteknisk ansvarlig med kvalifikasjoner fra annen EØS-stat gjelder spesielle retningslinjer, se forskrift til mineralloven kapittel 4.
BTA oppfyller kvalifikasjonskravet - MELDING TIL DMF
Når bergteknisk ansvarlig oppfyller de kvalifikasjonskrav som stilles for uttaket, kreves ingen godkjenning fra DMF. Det skal likevel sendes inn melding og dokumentasjon til DMF. Se nedenfor.
BTA oppfyller ikke kvalifikasjonskravet - SØKNAD TIL DMF
Når bergteknisk ansvarlig ikke oppfyller kravene til utdanning som stilles for uttaket, må det sendes søknad om godkjenning til DMF. Se nedenfor.
En godkjenning kan kun gis for de uttak som meldes inn eller søkes om, og ikke som en generell autorisasjon for vedkommende BTA.
Dokumentasjonskrav
Ved melding eller søknad om bergteknisk ansvarlig til DMF skal følgende dokumenteres:
- Opplysninger om og dokumentasjon av utdanning og etterutdanning til den som er tiltenkt rollen som bergteknisk ansvarlig (bekreftet kopi av eksamensbevis, vitnemål o.l.).
- For søknader må opplysninger om og dokumentasjon av praktisk erfaring i bergverksvirksomhet til den som er tiltenkt rollen som bergteknisk ansvarlig legges ved (kopi av attester o.l.).
- Kopi av avtale mellom bergteknisk ansvarlig og virksomheten (tiltakshaver) dersom bergteknisk ansvarlig er innleid.
- Evt. dokumentasjon på at virksomheten har tilgang til ekstern kompetanse på bestemte områder (f.eks. kopi av avtaler).
Øvrig faglig kompetanse
I tillegg til BTA skal det gjøres rede for den øvrige kompetanse selskapet har tilgang på for driften av det planlagte uttaket.
Det skal gis en oversikt over selskapets organisasjon med særlig hensyn til teknisk ledelse og bergfaglig- og annen teknisk kompetanse. I søkemodulen kan det lastes opp dokumentasjon for kompetansen til den enkelte.
Økonomi
Som en del av kvalifikasjonskravet i mineralloven § 6a, skal prosjektet være økonomisk gjennomførbart. Dette dokumenteres gjennom finansieringsplan og budsjett for de første tre driftsårene. Se for øvrig krav som følger av forskrift til mineralloven § 1-8 f).
For større tiltak kan DMF stille ytterligere krav. DMF vil eventuelt etter en vurdering ta nærmere kontakt om dette i forbindelse med søkeprosessen.
Relatert informasjon
Mineralloven
Forskrift til mineralloven
Mineralloven: Drift og avslutning
Søknaden om driftskonsesjon skal vise til et avgrenset driftsområde og inneholde forslag til en driftsplan (jf. mineralloven § 43).
Driftsplan
Driftsplanen er det viktigste verktøyet for å dokumentere den planlagte driften når det søkes om driftskonsesjon. I driftsplanen skal det være beskrevet hvordan uttaket skal foregå og hvordan uttaksområdet skal avsluttes og istandsettes. Det skal også være med informasjon om hvilke sikrings- og oppryddingstiltak som skal gjennomføres i driftsperioden og etter avsluttet drift.
Driftsplanen kan deles inn i fire hoveddeler:
- Grunnleggende opplysninger
Generell informasjon om virksomheten, konsesjonsområdet og beskrivelse av mineralforekomsten.
- Uttaksplan
En konkret plan for utvinning og drift av mineralforekomsten. Uttaksplanen er et dynamisk styringsverktøy som tiltakshaver skal benytte til planlegging av sin drift, og som kan justeres underveis i driftsperioden (oppdateres og sendes til DMF). - Avslutningsplan
DMF krever at tiltakshaver allerede på søknadstidspunktet skal ha en klar formening om etterbruk av uttaksområdet. Avslutningsplanen skal beskrive opprydding og sikring etter at mineralforekomsten er ferdig utdrevet og området skal tilrettelegges for planlagt etterbruk. - Kartgrunnlag
Plan for drift og avslutning skal vises på kart. Driftsområdet skal fremgå tydelig i søknaden, og DMF fastsetter dette endelig i vedtak om konsesjonstildeling.
Driftsplan godkjennes av DMF som del av konsesjonsbehandlingen. Innholdet i driftsplanen skal som et minimum oppfylle de kravene som følger av DMFs driftsplanveileder, jf. forskrift til mineralloven § 1-8 b). Det er utarbeidet veiledere som gjelder for uttak av fast fjell og løsmasser.
Økonomisk sikkerhetsstillelse
Den som skal gjennomføre uttak av mineralske ressurser er pålagt en sikrings- og oppryddingsplikt. DMF kan pålegge tiltakshaver å stille økonomisk sikkerhet for gjennomføring av dette (jf. mineralloven § 51). Dette ivaretar samfunnets hensyn i tilfelle virksomheten går konkurs eller ved tvangsavslutning.
Som en klar hovedregel blir det stilt krav om økonomisk sikkerhetsstillelse ved driftskonsesjon, og dersom søker mener at det ikke er behov for dette, må det begrunnes og dokumenteres i søknaden. DMF tar endelig stilling til dette.
Forslag til størrelse og form på sikkerhetsstillelsen skal fremgå av søknaden. DMF fastsetter det endelige kravet til sikkerhet.
DMF har utarbeidet en veileder for økonomisk sikkerhetsstillelse og et hjelpeverktøy for å beregne størrelsen (se DMFs veiledere).
Relatert informasjon
DMFs veiledere
På denne siden finner du våre veiledere for mineralvirksomhet. Her får du mer informasjon om utvalgte teama, og hjelp til å forstå dine rettigheter og plikter.
På denne siden finner du også:
- Driftsplanveileder løsmasse - fra 1 juli 2021
- Driftsplanveileder fast fjell - fra 1 juli 2021
Krav etter annet regelverk
Det er ikke bare mineralloven som regulerer mineralvirksomhet. De som søker om driftskonsesjon må også forholde seg til privatrettslige avtaler og regelverk som forvaltes av andre myndigheter.
Mineralloven § 5 slår fast at tildeling av driftskonsesjon etter mineralloven ikke erstatter tillatelse, godkjenning, arealplan eller konsesjon etter annen lovgivning.
Arealbruk og reguleringsplan
Mineralvirksomhet innebærer aktivitet og tiltak som fører til endret arealbruk i det området virksomheten foregår, og som har virkninger for naturmiljøet og omgivelsene. Dette er forhold som i første omgang reguleres av planmyndighetene etter plan- og bygningsloven.
DMF anbefaler søkerne om driftskonsesjon å avklare arealbruken før det søkes om driftskonsesjon. Det er mange forhold som kan og bør avklares etter plan- og bygningsloven, som vil gjøre behandling av en søknad om driftskonsesjon enklere og raskere.
Regelverk og myndighet
I tabellen nedenfor følger en oversikt over de regelverkene som er mest relevante for drift.
NB: Tabellen er ikke ment å være uttømmende for hva som kan være relevant for den konkrete sak.
Tema | Når relevant? | Regelverk | Ansvarlig myndighet |
---|---|---|---|
Arealavklaring | Alltid | Plan- og bygningsloven | Kommune, fylkeskommune |
Reguleringsplan | Som hovedregel plankrav for mineraluttak, ev. dispensasjon | Plan- og bygningsloven kap. 12 | Kommune |
Konsekvensutredning | Avhengig av uttakets størrelse/volum, eventuelt § 8 jf. § 10 vesentlig virkning | KU-forskriften | Kommune, kan delegeres til DMF (vedlegg 1 punkt 19) |
Forurensning; utslipp til luft/vann, støv, støy | Konkret vurdering om uttaket krever forurensningstillatelse Terskelverdier for støv og støy ved uttak av pukk og grus; som hovedregel relevant | Forurensningsloven Forurensnings-forskriften kapittel 30 (terskelverdier) Internkontrollforskriften (dokumentasjonskrav) | Miljødirektoratet (statens mineral), ellers Statsforvalteren Statsforvalteren |
Avfall/deponi | Konkret vurdering | Forurensningsloven § 32 for næringsavfall/mineralavfall Avfallsforskriften kapittel 17 gir særregler for mineralavfall, ev tillatelse til avfallsanlegg § 17-4 jf § 17-3 h (del av tillatelse etter forurensningsloven § 11) | Miljødirektoratet Forurensningsmyndighet jf forskriften § 17-3 g) |
Drikkevann | Konkret vurdering, tiltakets påvirkning på drikkevannskilde Kilder: | Folkehelseloven, matloven, drikkevannsforskriften § 4, søknad om disp. til Mattilsynet § 29 | Kommune og fylkeskommune planansvarlig, Mattilsynet (sektormyndighet) |
Miljømål for vannforekomster | Konkret vurdering; om uttaket kan medføre at miljømål ikke nås eller at tilstanden forringes Kilde: Vann-nett.no | Vannforskriften § 12 | Kommune, fylkeskommune, DMF sektormyndighet |
Vassdrag og grunnvann | Konkret vurdering; om uttaket kan være til skade eller ulempe for vassdrag/grunnvann Kilde:
| Lov om vassdrag og grunnvann (Vannressursloven) | NVE, kommune vedr kantvegetasjon |
Naturmangfold | Konkret vurdering; uttakets påvirkning på arter/naturtyper/ landskapsformer i uttaksområdet eller i influensområdet Verneområder det må tas hensyn til Kilde: | Naturmangfoldloven §§ 8-12 Loven kap. V (+ aktuell verneforskrift) | Kommune, Statsforvalter, DMF sektormyndighet |
Fremmede organismer | Alltid relevant; Generell aktsomhetsplikt for å hindre spredning Kilde: | Naturmangfoldloven 28 og forskriften kapittel V, kan stilles ytterligere vilkår i vedtak | Miljødirektoratet |
Kulturminner | Alltid relevant utsjekkspunkt innenfor uttaksområde/influensområde Kilder: | Kulturminneloven, herunder meldeplikt § 8, og undersøkelsesplikt § 9 | Riksantikvaren, fylkeskommunene, Sametinget og de arkeologiske forvaltningsmuseene |
Samiske rettigheter | Alltid relevant når uttaksområdet ligger i eller nært reindriftsområder Kilder: NIBIO/KILDEN/REINDRIFT | Pbl., Mineralloven, Sameloven, Reindriftsloven m.fl. | Ansvarlig vedtaksmyndighet Arealavaklaring pbl.: kommune, ev. fylkeskommune Driftskonsesjon: DMF |
Skred/-flomfare | Når uttaksområdet ligger i eller ved aktsomhetsområde for skred/flom Kilde: | Pbl. kap. 28 og TEK17 | Kommune/planansvarlig og NVE (sektormyndighet) |
Brann- og eksplosjon | Når uttaket innebærer bergsprenging, bruk av farlige stoffer og farlig gods | Brann- og eksplosjonsvernloven. Forskrift om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff kap. 10 om Bergsprengning Kompetansekrav og aktsomhetskrav- sertifikat som bergsprenger – leder Internkontrollforskriften (dokumentasjonskrav) | DSB (Direktoratet for sikkerhet og beredskap) |
Radioaktivitet/strålevern | Når tiltaket innebærer utvinning av strålekilder Radioaktiv forurensning | Strålevernloven og strålevernforskriften Forskrift om forurensningslovens anvendelse på radioaktiv forurensning og radioaktivt avfall § 4 jf. forurensningsloven § 11 Internkontrollforskriften (dokumentasjonskrav) | DSA (Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet) |
Infrastruktur | Ved bruk av eller uttakets nærhet til etablert infrastruktur, herunder offentlig vei, jernbane mm. | Vegloven m forskrifter Jernbaneloven m forskrifter (f.eks. 30 meter byggegrense) | Eier av aktuell infrastruktur; Statens vegvesen, fylkeskommune, kommune, Bane NOR, (privat – se nedenfor) |
Motorferdsel i utmark | Kan i enkelte tilfeller være relevant på driftsstadiet. | Motorferdselloven- og forskrift Også privatrettslig tillatelse | Kommune Grunneier/rettighetshavere |
Tema | Når relevant | Regelverk/avtale/ekspropriasjon | Relevant aktør |
---|---|---|---|
Utvinningsrett til grunneiers mineral | Alltid – krav om utvinningsrett for driftskonsesjon | Mineralloven § 28 jf. § 43 Eventuelt ekspropriasjon, jf. mineralloven § 37. | Grunneier(e) Nærings- og fiskeridepartementet |
Vei- og adkomstrett mm. | Når tilgang til uttaksområdet krever privatrettslig avtale, bruk av privat vei/tilgang over eiendom osv. | Mineralloven § 5. Etableres ved avtale. Eventuelt ekspropriasjon jf. mineralloven § 37 (grunneiers mineral) og | Grunneier(e) Nærings- og fiskeridepartementet |
Forholdet til andre rettighetshavere | Der det er andre rettighetshavere i eller i influensområdet til uttaket, hvor uttaket vil forringe/negativt påvirke rettigheten | Kan være behov for særskilt avtale eller ekspropriasjon | Den enkelte rettighetshaver, privatrettslig |
Naboforhold | Uttaket (kan) innebære negativ påvirkning på naboeiendom | Lov om rettshøve mellom grannar (grannelova). Står tilbake for avtale. Også sammenheng med offentligrettslig regelverk, herunder forurensningsforskrift kap. 30 (terskelverdier for støv og støy) | Aktuelle hjemmelshavere, privatrettslig |
Slik går du frem for å søke
Utfylling av søknad om driftskonsesjon og innsending gjøres på Min Side. Under fanen “Før dere søker” finnes det utfyllende informasjon om framgangsmåte og dokumentasjonskrav.
Den digitale søknadsprosessen leder deg steg for steg gjennom punktene i søknaden. De tre første stegene som handler om grunnleggende informasjon, konsesjonsområdet og grunneieravtaler må fylles inn før du kommer deg videre. For de fem siste stegene er det mulig å gå fram og tilbake i søknadsskjemaet og komplettere datafeltene i den rekkefølgen som passer deg.
Vi anbefaler alle som vurderer å søke om å gjøre seg kjent med dette skjemaet på forhånd. Innloggingen benytter ID-porten og den som skal søke om driftskonsesjon på vegne av virksomheten må ha nødvendig rettighet/rolle i Altinn.
Tiltakshavers ansvar
Søker/tiltakshaver har ansvar for å beskrive og dokumentere driften i uttaket på en slik måte at DMF kan vurdere om vilkårene for driftskonsesjon er oppfylt.
En driftskonsesjon etter mineralloven erstatter ikke krav om tillatelser, godkjenning, arealplan eller konsesjon etter annen lovgivning. Det er tiltakshavers ansvar å sørge for at slike krav er oppfylt.
Tiltakshaver skal sende melding til DMF før oppstart av drift, og hvis driften stanses midlertidig eller legges ned/avsluttes, jf. mineralloven § 44.
For Finnmark, § 17
Mineralloven stiller krav om at den som søker driftskonsesjon i Finnmark, i rimelig utstrekning skal skaffe opplysninger om direkte berørte samiske interesser i området. Driftskonsesjonen kan avslås hvis hensynet til samiske interesser taler mot at konsesjonen innvilges.
I vurderingen skal det legges vekt på hensynet til samisk kultur, reindrift, næringsutøvelse og samfunnsliv. Hvis konsesjon innvilges kan det settes vilkår for å ivareta disse hensynene. Ved behandling av søknaden skal DMF gi grunneieren, Sametinget, kommunen, det aktuelle områdestyret og distriktsstyret for reindriften anledning til å uttale seg. Dersom Sametinget eller grunneieren går imot at konsesjonen innvilges, skal departementet behandle søknaden videre og fatte vedtak i saken.
FastTrack for de enkle uttakene
Din søknad vil automatisk bli behandlet i FastTrack-løsningen dersom den kvalifiserer for det. Nederst på denne siden er en oppdatert liste over gjeldene kriterier.
Kvalifiserer uttaket til FastTrack, kan det skrives en forenklet driftsplan direkte i den digitale søknaden, hvis planen ikke allerede er utarbeidet som eget dokument.
Gebyr for behandling av søknader
Søker skal betale gebyr for behandling av søknad om driftskonsesjon, og gebyret skal være betalt før saken tas opp til behandling, jf. forskrift til mineralloven § 5-1.
Relatert informasjon
FastTrack-løsning for de enkle uttakene
I den digitale søknaden om driftskonsesjon på Min side ligger en FastTrack-løsning for de enkle uttakene. Søknad om uttak som oppfyller gitte kriterier går automatisk til denne løsningen. Der kan dere blant annet utarbeide en enklere driftsplan som skrives direkte i digitalt søknadsskjema.
Hvis følgende kriterier er oppfylt, vil søknaden automatisk bli behandlet i FastTrack-løsningen:
- vedtatt reguleringsplan for uttaksområdet er 3 år eller nyere
- søknaden gjelder uttak av byggeråstoff (fast fjell som skal knuses eller løsmasser)
- søknaden gjelder dagbrudd (drives over jord)
- totalt uttak er mindre enn 500 000 m3
- planlagt høydeforskjell mellom topp- og bunnkote i uttaket er mindre enn 30 meter
- uttaksområdet ligger ikke i Finnmark
Dere kan skrive en forenklet driftsplan direkte i søknaden, hvis planen ikke allerede er utarbeidet som eget dokument.
Gebyr for behandling av søknader
Høring og saksbehandling
DMF skal vurdere søknaden om driftskonsesjon etter bestemmelsene i mineralloven og alminnelige forvaltningsrettslige prinsipper.
Generelt om saksbehandlingen
Våre vurderinger skal legge vekt på om prosjektet fremstår som gjennomførbart økonomisk, om det legges opp til bergmessig forsvarlig drift og om søker har nødvendig kompetanse til drift av forekomsten.
Innenfor rammen av en bærekraftig utvikling skal DMF vurdere prosjektet opp mot flere samfunnshensyn:
- Verdiskaping og næringsutvikling.
- Naturgrunnlaget for samisk kultur, næringsliv og samfunnsliv.
- Innvirkning på omgivelsene og nærliggende områder under driften.
- Miljømessige konsekvenser av utvinning.
- Planer for etterbruk eller tilbakeføring av området.
DMF stiller normalt vilkår ved tildeling av driftskonsesjon. Vilkårene vil blant annet omfatte krav til driftsplan og økonomisk sikkerhetsstillelse for sikring og opprydning etter endt drift.
Høring
For at saken skal bli best mulig belyst, legges søknad om driftskonsesjon ut til offentlig høring i henhold til reglene i forvaltningsloven. Høringsparter er vanligvis relevante offentlige myndigheter og berørte parter. Berørte parter kan for eksempel være naboer, grunneiere, andre kjente rettighetshavere osv. Høringsfristen er normalt 4-6 uker.
Offentlighet
Søknad om driftskonsesjon med vedlegg er underlagt offentlighet. Det betyr at alt innhold som ikke er unntatt offentlighet etter forvaltnings- og offentleglova, er offentlig for allmennheten ved eventuelle innsynskrav. Hvis dere mener søknaden inneholder informasjon som av personlige forhold eller konkurransemessige hensyn bør unntas offentlighet, kan dere gi beskjed om det når dere sender inn søknaden. DMF har taushetsplikt etter forvaltningsloven § 13, og vil ta den endelige avgjørelsen om hva som skal unntas offentlighet.
Saksbehandlingstid
Saksbehandlingstiden for søknader om driftskonsesjon kan påvirkes av forhold som kommer frem i høringsuttalelser og som krever ytterligere avklaringer, men er normalt 4-6 måneder fra en søknad anses å være komplett og lagt ut til høring.