Navigasjonssti
HjemDMFs ressursregnskap for byggeråstoff
En del av DMFs samfunnsoppdrag er å belyse ressurssituasjonen for mineraler i Norge. Et godt kunnskapsgrunnlag gjør at nasjonale, regionale og lokale myndigheter kan planlegge for morgendagens behov ut fra dagens mineralressurser.
I DMFs ressursregnskap publiserer vi tall som synliggjør hvordan vi som nasjon brukte mineralressursene innen kategorien Byggeråstoff siste tre år. Data er basert på driftsrapportene byggeråstoff-uttak leverer til oss. Tabellene under viser oversikter fra uttak som er omfattet av mineralloven, nasjonalt fordelt på fylker. For bedre innsikt i morgendagens ressurssituasjon kan ressursregnskapet kombineres med levetidsanalysen.
Under presenteres ressurssituasjonen for knust fjell og for sand og grus i hver sin tabell. Dette gir et mest mulig nøyaktig inntrykk av hver kommunes uttak og dermed tilgangen på byggeråstoff i regionen.
Ressursregnskap for knust fjell
Bruksområde for knust fjell nasjonalt
Ressursregnskap for sand og grus
Trykk på hvert enkelt fylke for å se tall for kommunene.
Bruksområde for sand og grus nasjonalt
Datainnsamling
Om datainnsamling
DMF samler årlig inn driftsrapporter fra mineraluttak som omfattes av mineralloven. Det er disse rapportene som
danner grunnlaget for DMFs ressursregnskap. Dette vil si at all data presentert her er selvrapportert fra mineraluttakene selv og
kun omhandler uttak av jomfruelige masser som er omfattet av mineralloven, og dermed ikke tar høyde for bruk av overskuddsmasser og
resirkulerte masser fra bygg og anleggsbransjen. Disse massene utgjør en vesentlig andel av byggeråstoffet som hentes ut.
Variabelforklaring
Tabellen viser gjennomsnittet for de siste tre årene. Dette gir representative tall som ikke påvirkes av
kortvarige svingninger. Antall uttak viser hvor mange uttak som har vært aktive de siste tre årene. Tallene omhandler kun masser solgt innenlands.
Antall uttak
Forteller hvor mange uttak som har vært aktive i kommunen i løpet av de siste tre årene. Dette fanger derfor også opp uttak med driftshvile.
Noen uttak selger både knust fjell og løsmasser som sand og grus. Et slikt uttak vil listes både i tabellen for uttak av knust fjell og i tabellen for sand og grus.
Solgte tonn
Antall tonn solgt fra uttak i kommunen. Dette er gjort for å gi et mer representativt inntrykk som ikke preges av kortvarige svingninger.
Bruksområde
Andel av ressursen hentet ut i kommunen som blir brukt til vei, faste dekker, betong eller andre formål.
Dette kan indikere noe om kvaliteten til mineralressursene som hentes ut.
Transporttype
Denne variabelen viser andel byggeråstoff fra kommunenes uttak transportert med bil, båt eller tog.
Bruk av lastebil
Gjennomsnittlig antall km. transportert fra uttak til forbrukssted. Gjelder kun for byggeråstoff transportert med bil.
Om byggeråstoff
Byggeråstoff er ikke-fornybare mineralressurser som hovedsakelig brukes til vei- og betongformål, og som fyllmasser ved ulike typer bygge- og anleggsarbeid.
Som mineralkategori består i hovedsak byggeråstoff av produktene Knust fjell og Sand og grus. Knust fjell defineres som masser som hentes
ut ved sprengning og knusing av berg, mens sand og grus hentes ut som løsmasser.
I DMFs ressursregnskap for byggeråstoff vil disse produktene presenteres separat, dette er for å gi et mest mulig nøyaktig inntrykk av ressurssituasjonen.
En region som har et stort årlig uttak av knust fjell, trenger ikke å ha noe uttak av sand og grus, dette fremheves her.
Nyttige lenker
Levetidskart for byggeråstoff
Levetidskartene estimerer hvor mange år hver enkelt kommune vil ha tilgang på egenprodusert knust fjell og løsmasser som grus og sand før de går tom for ressurser.
DMFs karttjeneste
Her får du oversikt over lokale uttak i uttaksregisteret.
Harde fakta
Vår publikasjon Harde fakta om mineralnæringen gir et innblikk i mineralnæringen i hele Norge.