Veiledere

Her er våre veiledere for mineralvirksomhet. Her får du mer informasjon om utvalgte tema, og hjelp til å forstå  dine rettigheter og plikter. 

Økonomisk sikkerhetsstillelse

En viktig målsetning med mineralloven er å sikre at områder hvor det foregår uttak av mineralske ressurser blir forsvarlig ryddet og sikret, både underveis og etter endt drift.

Oppbygging av økonomisk sikkerhetsstillelse skal sikre at nødvendig sikring og opprydding blir gjennomført, særlig i tilfelle virksomheten ender i konkurs eller tvangsavslutning.

DMF har utarbeidet en veileder for økonomisk sikkerhetsstillelse som har til hensikt å gi en kort innføring i regelverket for økonomisk sikkerhetsstillelse i forbindelse med uttak av mineralske ressurser. Veilederen beskriver hensikten med økonomisk sikkerhetsstillelse og hvordan man skal gå frem for å utarbeide forslag til sikkerhetens størrelse og form. Økonomisk sikkerhetsstillelse i forbindelse med undersøkelse og prøveuttak omfattes ikke av veilederen.

DMF har også utviklet et hjelpeverktøy for å beregne størrelsen på den økonomiske sikkerhetsstillelsen i forbindelse med uttak av mineralske ressurser. Regnearket kan benyttes som dokumentasjon på foreslått beløp ved søknad om driftskonsesjon, men det er ikke et krav. Regelverk og krav til økonomisk sikkerhet for sikring og opprydding under og etter endt drift av mineralske ressurser, er gitt i veilederen for økonomisk sikkerhetsstillelse. Regnearket finner dere i menyen til høyre.

Veileder for økonomisk sikkerhetsstillelse (PDF)

Modell for beregning av økonomisk sikkerhetsstillelse (Excel-fil)

Mal - påkravsgaranti (Word-fil)

Driftsplanveiledere

Alle konsesjonspliktige uttak skal ha driftsplan. I særlige tilfeller kan DMF også kreve driftsplan for meldepliktige uttak.

Driftsplanen skal være drivers redskap for planlegging og gjennomføring av driften. I driftsplanen skal det være beskrevet hvordan uttaket skal foregå, hvordan uttaksområdet skal avsluttes og istandsettes og hvilke sikringstiltak som skal gjennomføres i driftsperioden og etter avsluttet drift. Driftsplanen vil også danne grunnlag for DMF sitt tilsyn med driften.

Grensene for masseuttaket er definert i en eventuell reguleringsplan og driftsplanen.

Dersom driften avviker i vesentlig grad fra beskrivelsene i driftsplanen, skal tiltakshaver sende oppdatert driftsplan til DMF for godkjenning.

Det ble i april 2021 publisert to nye driftsplanveiledere som gir informasjon om hvilke krav som stilles til driftsplaner ved uttak av mineralske råstoffer; en for uttak fra fast fjell og en for uttak av løsmasser. Dokumentasjonskravene vil variere avhengig av uttakets størrelse og kompleksitet.

De to nye veilederne erstatter den tidligere driftsplanveilederen m/tilhørende sjekkliste. Alle driftsplaner som sendes til DMF etter 1. juli 2021, skal være utarbeidet i tråd med ny veileder.

Driftsplanveileder løsmasse - fra 1 juli 2021

Driftsplanveileder fast fjell - fra 1 juli 2021

Temaveileder: Mineralske forekomster og planlegging etter plan- og bygningsloven

"Veilederen om plan- og bygningsloven og uttak av mineralske forekomster inngår som en temaveileder i Miljøverndepartements samlede veiledning til plan- og bygningsloven 2008 og er utarbeidet i samråd med Direktoratet for mineralforvaltning".

https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/temaveileder-mineralske-forekomster-og-p/id652438/

Veileder til naturmangfoldloven

"Naturmangfoldloven kapittel II. Alminnelige bestemmelser om bærekraftig bruk".

https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/naturmangfoldloven-kapittel-ii/id2481368/

Veileder - krav og hensyn til fysiske omgivelser

Veileder: Krav og hensyn til fysiske omgivelser ved forvaltning og bruk av mineralressurser (DMF, 20.02.2018)

https://dirmin.no/sites/default/files/miljoveileder_180220_komplett_ny.pdf